Jumaat, 13 Julai 2012

RESEPI NASI KERABU.

Bahan-bahan untuk Nasi:
Beras (terpulang pada individu)
Pewarna (terpulang kuning/biru/biasa)
Bunga Kantan (di belah empat)
2 batang Serai (di belah dua)
2 helai Daun Pandan
Cara-caranya:
1) Masak nasi macam biasa dan bubuh pewarna serta daun2 di atas.
Bahan-bahan untuk Tumis:
1/2 biji bawang
2 ulas bawang putih
1@ 2 batang serai - dititik
1@ 2 sudu besar cili kisar
1 peket santan
sedikit gula melaka
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga kekuningan kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
2. Apabila garing masukkan santan dan kacau hingga mendidih kemudian masukkan gula melaka, garam dan gula.

Bahan-bahan untuk Sambal Kelapa:-
1/2 pkt kelapa kering (kalau ada kelapa basah lagi sedap) - di goreng tanpa minyak separuh masak
1 ekor ikan terpulang kembung @ tenggiri - dibakar dan isinya di ambil
Sedikit bawang besar - di tumbuk
1 ulas bawang putih - di tumbuk
1 sudu besar lada hitam - di tumbuk
1 batang serai - di hiris
1 batang bunga kantan - di hiris
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
1) Tumbuk bawang besar, bawang putih, lada hitam, kelapa yang di goreng dan juga ikan.
2) Kemudian letakkan di atas kuali goreng tanpa minyak sekali lagi hingga warna kekuning-kuningan.
3) Kemudian masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama serai dan bunga kantan yang di hiris tadi dan masukkan garam dan gula.

Bahan-bahan untuk Sambal cili:
5 biji lada hijau - di kisar
5 biji lada merah - di kisar
1 ulas bawang putih - di bakar
1@ 2 sudu besar cuka
garam dan gula secukup rasa
Resepi ikan goreng:
Sedikit kapur
Kunyit/ pewarna kuning
sebiji telor
tepung beras
garam secukup rasa

Cara-caranya:
1) Pecahkan telor dan pukul sedikit telor tersebut, masukkan kunyit, garam dan kapur makan sebatikan kemudian masukkan tepung beras dan sedikit air.
2) Kacau sebati jangan terlalu cair kemudian celupkan ikan dan goreng.




Cat:
Bolih juga dimakan bersama ayam bakar @ percik.
dan solak lada...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan